Glutamat E621-E625. Benämns även som smakförstärkare, jästextrakt, MSG/monosodium glutamate, Mononatriumglutamat. Allt är samma sak men med olika namn.
Gör maten godare
Glutamat hittar du exempelvis i kryddmixer, buljongtärningar, färdigmat, halvfabrikat. Tillsätts i allt fler produkter. Smakförstärkare som ”gör maten godare”.
Vad är glutamat?
Glutamat eller glutaminsyra är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Glutaminsyran är viktig för immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen. Den finns även naturligt i mat.
Men livsmedelsindustrin tillsätter kemisk glutamat för att göra maten godare, förstärka matens smak. De flesta experter är överens om att vissa personer kan få akuta överkänslighetsreaktioner av glutamat. Flera menar också att glutamat är ett nervgift.
”Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan” – säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet i en artikel i Expressen (länk nedan). Hon menar också att det är dåligt att det inte finns något förbud mot mat med glutamat på dagis och i skolan. (extern länk till uttalandet som gjordes 2007 återfinns nedan)
Amerikansk forskning har funnit att barn med adhd-liknande symtom lagrade glutamat i hjärnan och kunde ha två och en halv gång mer glutamat än normalt.
Vad händer i kroppen?
Glutamat ökar aptit och minskar mättnadssignaler. Människor har som med allting annat olika känslighet för glutamat. Speciellt barn är extra känsliga mot glutamat. Rimligen beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Dessutom är små kroppar som barns mindre motståndskraftiga mot gifter.
I stora doser har det visat sig att glutamat kan framkalla svettningar, huvudvärk, illamående, tryck över bröstet, migrän, nästäppa, sömnproblem, ADHD, autism, astma, diabetes, depression, epilepsi, fibromyalgi, IBS, tinnitus och övervikt.
Alla tillstånd, sjukdomar och brister som sammankopplas med för stort (beroende på den individuella känsligheten) intag av glutamat är inte komplett bevisade i forskning. Men det finns samband när det gäller inflammatoriska processer/tillstånd och autoimmuna sjukdomar då många med besvären upplever sig friskare och får minskade besvär när de undviker glutamat i sin kost.
Livsmedelsverket menar dock att det inte finns någon risk för skadliga effekter med glutamat i de mängder som används i mat. De nämner däremot att vissa personer kan drabbas av överkänslighetsreaktioner och att man rekommenderas att vara noga med att läsa innehållsdeklarationen och undvika ämnet.
Hur vet du om du är överkänslig?
Prova att utesluta glutamat i så stor utsträckning du kan under en tid och se om du upptäcker förbättringar i din upplevda hälsa.
Gifter i maten - helt lagligt diskuteras i Efter Tio i TV4 (extern länk 2010-10-25)
I inslaget deltar: Inger Andersson, Livsmedelverkets generaldirektör
Charlotte Erlanson- Albertsson, professor i medicinskt och fysiologisk kemi vid Lunds universitet
Tommy Svensson, slutade äta mat som innehåller glutamat. Han kan allt om tillsatser.
Glutamat och skolan
Sedan många år är det förbjudet i Sverige att sälja barnmat som innehåller glutamat. Om jag är rätt informerad har det varit så sedan 1970-talet. Förbudet kom efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskador hos nyfödda apor.
I vissa andra länder är det förbjudet med glutamat i skolmat och på vissa håll finns det speciell märkning på produkter som innehåller glutamat respektive att man skyltar med att mat är fri från MSG/glutamat/smakförstärkare.
Reflektion
Varför måste vi ha tillsatser för att göra maten godare och dölja smaken av andra tillsatser? Vad är det för fel på ursprungssmaken? Ska det inte smaka naturligt och om det inte smakar så gott som det borde kanske det är bättre att öka kvaliteten på råvarorna istället? Är det verkligen detta vi vill äta själva? Och vill vi ge det till barnen i skolan?
Cecilia
Fördjupa dig vidare:
Artikel i Expressen - barnens favoritmat innehåller nervgift
http://www.expressen.se/halsa/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift
MSG Truth tar upp oberoende forskning kring MSG/Glutamat och skapades 2002 av Carol Hoernlein, Food process engineer and food scientist. Carol har tagit examen I Food Science and Bio-Resource (Agricultural) Engineering at Rutgers University 1988. (reservation för att vissa länkar på sajten kan i viss mån ej fungera då de kan ha flyttats/ändrats)
http://www.msgtruth.org
MSG Truth på facebook
Forskning.se skriver om ”Glutamat kan spela nyckelroll för drogeffekt på hjärnan”
http://forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/glutamatkanspelanyckelrollfordrogeffektpahjarnan.5.750e225412568041f2880002032.html
John Olney forskare University of Iowa, Iowa
http://www.smarttots.org/johnOlney.html
Utbildningscenter och Tommy Svensson som deltar i Efter Tio - TV-inslaget ovan skriver nyhetsbrev om glutamat
http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrevglutamat.pdf
Forskningsrapport: Disorders of glutamate metabolism, Andrea Kelly and Charles A. Stanley Division of Endocrinology, Department of Pediatrics, The Children’s Hospital of Philadelphia,University of Pennsylvania Medical School. MENTAL RETARDATION AND DEVELOPMENTAL DISABILITIES RESEARCH REVIEWS 7: 287–295 (2001)http://voh.chem.ucla.edu/vohtar/spring04/classes/153CH/pdf/kelly%20and%20stanley.pdf
Livsmedelsverket om Glutamat
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat
Äkta Vara om glutamat
http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=5946
Konsumentsamverkan om glutamat
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
Sök dig vidare genom att ”googla på” till exempel:
”MSG”, ”Glutamat” , monosodium glutamate, nervgift, biverkningar osv.